Microsoft gooit roer verder om met RDS Modern Infrastructure

By 22 augustus 2017Tips en Tricks

In de afgelopen periode hebben er diverse goede ontwikkelingen op het gebied van RDS plaatsgevonden die we jullie niet willen onthouden. Met RDS Modern Infrastructure (RDmi) lost Microsoft namelijk een probleem op dat velen van ons zullen herkennen. Remote Desktop Services is een mooie oplossing voor het MKB, maar de implementatie is vaak een uitdaging. Met name in kleinere omgevingen kost het inregelen van de Session Hosts relatief veel overheidskosten (resources en effort). Een typische implementatie van RDS (on-premises of bijv. in Azure) is vrij omvangrijker. Deze omvat namelijk:

  • Domain Controller
  • RD Broker
  • RD Gateway
  • RD Licensing
  • RD Web Access
  • RD Session Host

Wil je dit redundant en in hoge beschikbaarheid uitvoeren, dan krijg je vervolgens te maken met grofweg een verdubbeling van het aantal servers en de introductie van een SQL Server. Al met al een hele mooie maar kostbare setup, waarbij vaak concessies worden gedaan om de oplossing betaalbaar aan te kunnen bieden. Sinds enige tijd is het wel mogelijk door met Azure Domain Services en Azure SQL een aantal van de rollen te ondervangen in een PaaS-oplossing en zo de kosten te drukken.

Hoewel dit inderdaad een positief effect op de prijs heeft, valt het verschil mee. Bovendien moeten deze rollen voor iedere klant opnieuw worden ingericht en blijft de implementatie tijdrovend. Daar lijkt nu verandering in te komen. Met de op Inspire aangekondigde Remote Desktop Modern Infrastructure (RDmi) gooit Microsoft namelijk het roer nog verder om! De wijziging bestaat -naar ons idee- uit twee belangrijke aspecten. Laten we hier eens verder op ingaan.

RDS als PaaS

Microsoft zet al een tijdje in op de conversie van IaaS naar PaaS. Mooie voorbeelden daarvan zijn Azure SQL en Azure Domain Services, waarbij de onderliggende Windows VM’s in beheer zijn door Microsoft. Als klant heb je alleen te maken met de service waar het je om gaat, namelijk een SQL database of Active Directory. Ditzelfde principe gaat men in RDmi ook toepassen op de Remote Desktop rollen. Waar we nu veel compute nodig hebben voor de VM’s met rollen, worden nu Azure App Services ingezet. Wat dit precies in gaat houden voor de prijs blijft onduidelijk zolang de specificaties nog niet bekend zijn. Wel kunnen we verwachten dat de implementatie en het beheer veel minder effort zullen kosten. Bovendien maakt het gebruikt van App Services de introductie van bijvoorbeeld hoge beschikbaarheid veel eenvoudiger.

Multi-tenant RDS

Bovenstaande wijziging is een mooie eerste stap, maar wordt pas echt krachtig in combinatie met de andere grote wijziging: de rollen worden multi-tenant! Dat betekent dat we één RDmi-omgeving kunnen inzetten voor meerdere klanten.Van de hele reeks aan verschillende rollen, zullen alleen de Domain Services en Session Hosts zich in het klantnetwerk blijven bevinden. Alle overige rollen zijn shared en drukken daarom veel minder op de prijs-per-gebruiker. Waar we in de traditionele opzet gebonden zijn aan Active Directory, maakt RDmi gebruik van Azure Active Directory voor authenticatie van gebruikers.

Voordelen van nieuwe generatie RDS

Naast deze wijzingen biedt de nieuwe generatie RDS nog een aantal voordelen die nog meer reden bieden om deze ontwikkelingen te volgen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • HTML5: Gebruikers openen de sessie in de webbrowser in plaats van in de Remote Desktop Client.
  • Door gebruik te maken van Azure Active Directory, zijn de implementatie van Multi-Factor Authentication en Conditional Access ook mogelijk om de toegang tot de werkplek te beschermen.
  • Door het gebruik van PaaS-diensten als App Services wordt het eenvoudiger om oplossingen te bedenken voor High Availability, Geo Redundancy en Autoscale. Heel interessant voor wisselende workloads.

Ondanks alle wijzigingen, blijft de gebruikerservaring gelijk. Bovendien kunnen bestaande Session Hosts worden overgezet en is de impact daarom te overzien. En dat is best een prestatie, gezien de grote infrastructurele wijzigingen. Vergelijk de situatie van nu maar eens met die van RDmi, zoals hierboven geschetst.

Diensten Copaco

Wederom een mooi voorbeeld hoe we de combinatie van IaaS en PaaS kunnen inzetten om op traditionele infra gebaseerde oplossingen goedkoper en vooral ook beter te maken! Wij zijn enthousiast en zullen de ontwikkelingen dan ook op de voet blijven volgen. Voorlopig zullen Q3 en Q4 worden gebruikt voor Previews van deze technologie. In Q1 2018 zou RDmi General Available moeten worden en kan iedereen er mee aan de slag.

Vragen? Laat het ons weten of bezoek ons op één van onze evenementen, waarbij we de details van deze oplossing zo snel mogelijk willen toelichten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Microsoft-team van Copaco via telefoonnummer 040 – 2 306 370 of via e-mail: microsoft@copaco.com.